As-Salam- Taalu Hena

Photobucket

Thursday, April 21, 2011

Perempuan@Muslimah



Aku terkesima..tergamam..terpegum n terter yg sewaktu dengannya,tyme seorang ustaz memberikan ceramah kat sebuah majlis ilmu di Abou rysh..Nyata ceramah tu cukup - cukup bagi high kick kat aku..especially tyme ustaz tu sebut sal pompuan@perempuan@wanita not BETINA..(ooppss..agak kasar di situ)..
Macam mane korang dah abes dengar and renung balik kata - kata dalam video kat atas tu??hah kalau tak dengar mungkin sebab telinga tersumbat penuh dengan wax yg terlampau banyak tu sila tekan button reply sekali lagi and please concentrate to that video..

Pesanan Rasulullah buat wanita Islam..

Ni yg sempat aku catch up skit2 la point dalam video tu..
1) Nabi pesan kat kaum hawa ni supaya jangan pakai baju yang jarang - jarang

....jarang@transparent..hah..fesyen hari ni, bukan nak kata tapi dah terkata baju macam tu dah terlampau banyak kat pasaran..macam agak susah plak nak cari baju yang setebal winter coat tu skarang kat pasar - pasar malam ke or kat mane2 shopping mall la..Kalau korang nak tahu, dalam stucture heart kita Allah ada ciptakan satu lapisan serous membrane as known as pericardium. Korang tahu tak kenapa Allah ciptakan pericardium elok je surround kita punye heart?? for sure la untuk protection..cuba korang bayangkan apa akan jadi kat heart kita kalau membrane ni takde, for sure la korang takkan dapat hidup lama..
So pe kaitannya pericardium dengan baju jarang??Mak ai..heart tu pun pandai nak protect diri dia dengan adanya pericardium ni..manusia takkan tak pandai nak protect aurat sendiri,balut tubuh tu dengan baju yang tebal -tebal skit..Try to imagine korang pakai baju pun ala- ala tak pakai baju sama jugak la dengan keadaan heart which is not covered by pericardium..without any protection, of course korang akan tempah maut free je dengan menayangkan aurat korang secara tanpa sedar kat kaum adam tuh..ada faham??(mungkin explanation aku agak serabut tapi ni je analogi yang bek skit aku boleh bagi contoh tuk pesanan nabi kita yg first tu..

2) Point kedua pun sentuh sal aurat jugak..al-maknanya, betapa pentingnya aurat ni kena jaga..Aurat kan aib kita..takkan la sesedap oren je korang nak tunjuk apa yang sepatutnya orang lain tak patut tengok kat ajnabi korang kan?(faham ke?ntah aku pun pening). Tapi nak cakapnya kat sini cukup - cukuplah useless kalau korang dah try nak berubah pakai baju yang agak tebal akan tetapi baju tu plak ketat macam barut nangka..Tak ke sama keadaannya kalau korang naked?sama aje..cuma yang lainnya secara tersiratnya korang pakai baju kat luar, tapi secara tersuratnya korang tetap still menampakkna aurat korang dengan memakai baju ketat yang sepatutnya adik korang yang pakai baju tu..

"akhwat sekalian, ana lagi salute tengok akhwat yang pakai baju ala kotak peti ais tu dari kaum2 hawa yang pakai baju separuh pusat tu"..tetiba plak terlintas kata-kata ni kat kepala otak aku..Ni satu pesanan dari abang senior tyme aku hadiri satu ceramah agama around area Saiyeda Zainab..huh..hot kot..korang tengok, kaum2 adam ni pun rela tengok akhwat yang pakai baju besar ala - ala kotak peti ais tu dari baju yang sekadar boleh barut nangka tu..Ye la korang tak kasihan ke kat kaum2 adam ni terpaksa tempah dosa free je tanpa sengaja tertengok korang pakai baju yang ketat tuh..kasian kat dorang tak pasal - pasal dapat dosa atas sebab perbuatan orang lain..

3)Ketiga nabi pesan jangan duduk berdua - duaan dengan kaum ajnabi..Biasa lah kalau dah charge postive bertemu dengan charge negative, for sure akan ada force of attraction..memang hukum alam akan jadi macam tu..kalau korang tak percaya try buat experiment gune magnet bar tu..memang sure kutub positive akan tertarik ke arah kutub negative, dan sepanjang aku hidup belum pernah aku jumpa kutub positive meet with positive pole takkan berlaku repulsion..so memang tersangat logiklah Allah menyuruh hambanya menjauhi zina..Aku ulang Allah suruh kita MENJAUHI ZiNA bukan melakukan zina..kenapa Allah turunkan ayat menjauhi zina dan bukanlah melakukan zina?? Punyalah syumul Islam ni, prevention is better than cure, better late than never..menjauhi zina ala2 prevention la..banyak je bentuk macam mana korang nak menjauhi zina ni, salah satunya, stop from dating with your couple..contohnya duduk berdua- duaan macam ni..dah kalau benda yang membawa ke arah penzinaan korang dah prevent for sure la zina tu takkan berlaku kan??Insyallah..( satu input penting yang baru aku dapat dari kelas agama yang baru aku hadiri..berjalan dosa seseorang wanita itu selagi seseorang lelaki yang menyukainya itu tidak bertaubat..maksudnya selagi boyfriend korang tak bertaubat dari menyukai korang-x berkahwin- selagi tu la korang akan terus dapat dosa zina tu..)

4) The last point is memakai wangi - wangian..
Ermm yang ni pun kes agak berat dalam kalangan perempuan hari ni..Frankly to say. minyak wangi yang aku tahu ialah one drop je..tu pun kalau aku pakai pun tyme pergi kelas kalau tak sempat mandi(huhu)..oppss kat sini kes tak mandi pagi dah biasa..kalau terlebih mandi akan ada bad effect kat korang punye health in the future..ni in case di Egypt ye..boleh la diterima nak pakai wangi- wangian , tapi takda lah terover sampai sebatu pun dah boleh bau korang punye minyak wangi tu..Korang tak terfikir ke dengan menyembur minyak wangi hampir nak habis satu botol sehari tu boleh mengundang fitnah terhadap diri korang, ye lah kalau aku jadi lelaki, perempuan wangi jalan depan aku takkan la aku tak tertarik even seburuk mana pun wajah korang tuh..serba sedikit tergugat jugak iman si kaum adam tu..So secara tak sengaja korang dah menyebarkan dan membesar2kan lagi fitnah yg ada kat diri korang tu..tak pasal- pasal lagi si kaum adam tu dapat dosa free..kasihan kat dorang..


So, wahai makhluk ciptaan Allah yang digelar wanita@perempuan@gadis atau apa- apa sekalipun, tolonglah jaga diri dan aib korang.Islam dah pelihara kita dengan sebaik- baiknya dah, ye lah kalau tak de Islam,dan takde Rasulullah yang tolong sampaikan agama Allah ni kat kita, for sure kaum hawa memang takakn dapat hidup lama kat dunia ni, ye lah baru je lahir dah ditanam hidup- hidup, tapi dengan adanya Islam, wanita dipelihara dengan sebaik- baiknya..so kalau terjadi apa - apa kes yang meragut maruah korang jangan sesekali menyalahkan lelaki, tetapi salahkan diri korang terlebih dahulu, kerana fitnah yang ada pada diri kita ini menyebabkan diri kita sendiri yang binasa..


Ingatlah perempuan2 sekalian..
Mulianya kita kerana Agama,
Mahalnya kita kerana Ilmu,
Cantiknya kita kerana akhlak...
Dan itulah seindah- indah wanita yang solehah..









Sesungguhnya apa yang baik itu datangnya dari Allah, apa yang buruk itu juga datangnya dari Allah, tetapi dari kelemahan aku sendiri..so sama2lah ambil renungan.kalau ada sebarang silap tentang post ni..sorry la..nobody perfects..

2 comments:

Tok Esah said...

wah, info yg baru dengar ni.. nom 4!! subhanallah.. minta dijauhkan!!

damia humairah said...

num 4..huhu yg mne satu tok??yg x mndi ke yg minyak wangi tu??ini bkn rekaan semata2..

Thursday, April 21, 2011

Perempuan@Muslimah



Aku terkesima..tergamam..terpegum n terter yg sewaktu dengannya,tyme seorang ustaz memberikan ceramah kat sebuah majlis ilmu di Abou rysh..Nyata ceramah tu cukup - cukup bagi high kick kat aku..especially tyme ustaz tu sebut sal pompuan@perempuan@wanita not BETINA..(ooppss..agak kasar di situ)..
Macam mane korang dah abes dengar and renung balik kata - kata dalam video kat atas tu??hah kalau tak dengar mungkin sebab telinga tersumbat penuh dengan wax yg terlampau banyak tu sila tekan button reply sekali lagi and please concentrate to that video..

Pesanan Rasulullah buat wanita Islam..

Ni yg sempat aku catch up skit2 la point dalam video tu..
1) Nabi pesan kat kaum hawa ni supaya jangan pakai baju yang jarang - jarang

....jarang@transparent..hah..fesyen hari ni, bukan nak kata tapi dah terkata baju macam tu dah terlampau banyak kat pasaran..macam agak susah plak nak cari baju yang setebal winter coat tu skarang kat pasar - pasar malam ke or kat mane2 shopping mall la..Kalau korang nak tahu, dalam stucture heart kita Allah ada ciptakan satu lapisan serous membrane as known as pericardium. Korang tahu tak kenapa Allah ciptakan pericardium elok je surround kita punye heart?? for sure la untuk protection..cuba korang bayangkan apa akan jadi kat heart kita kalau membrane ni takde, for sure la korang takkan dapat hidup lama..
So pe kaitannya pericardium dengan baju jarang??Mak ai..heart tu pun pandai nak protect diri dia dengan adanya pericardium ni..manusia takkan tak pandai nak protect aurat sendiri,balut tubuh tu dengan baju yang tebal -tebal skit..Try to imagine korang pakai baju pun ala- ala tak pakai baju sama jugak la dengan keadaan heart which is not covered by pericardium..without any protection, of course korang akan tempah maut free je dengan menayangkan aurat korang secara tanpa sedar kat kaum adam tuh..ada faham??(mungkin explanation aku agak serabut tapi ni je analogi yang bek skit aku boleh bagi contoh tuk pesanan nabi kita yg first tu..

2) Point kedua pun sentuh sal aurat jugak..al-maknanya, betapa pentingnya aurat ni kena jaga..Aurat kan aib kita..takkan la sesedap oren je korang nak tunjuk apa yang sepatutnya orang lain tak patut tengok kat ajnabi korang kan?(faham ke?ntah aku pun pening). Tapi nak cakapnya kat sini cukup - cukuplah useless kalau korang dah try nak berubah pakai baju yang agak tebal akan tetapi baju tu plak ketat macam barut nangka..Tak ke sama keadaannya kalau korang naked?sama aje..cuma yang lainnya secara tersiratnya korang pakai baju kat luar, tapi secara tersuratnya korang tetap still menampakkna aurat korang dengan memakai baju ketat yang sepatutnya adik korang yang pakai baju tu..

"akhwat sekalian, ana lagi salute tengok akhwat yang pakai baju ala kotak peti ais tu dari kaum2 hawa yang pakai baju separuh pusat tu"..tetiba plak terlintas kata-kata ni kat kepala otak aku..Ni satu pesanan dari abang senior tyme aku hadiri satu ceramah agama around area Saiyeda Zainab..huh..hot kot..korang tengok, kaum2 adam ni pun rela tengok akhwat yang pakai baju besar ala - ala kotak peti ais tu dari baju yang sekadar boleh barut nangka tu..Ye la korang tak kasihan ke kat kaum2 adam ni terpaksa tempah dosa free je tanpa sengaja tertengok korang pakai baju yang ketat tuh..kasian kat dorang tak pasal - pasal dapat dosa atas sebab perbuatan orang lain..

3)Ketiga nabi pesan jangan duduk berdua - duaan dengan kaum ajnabi..Biasa lah kalau dah charge postive bertemu dengan charge negative, for sure akan ada force of attraction..memang hukum alam akan jadi macam tu..kalau korang tak percaya try buat experiment gune magnet bar tu..memang sure kutub positive akan tertarik ke arah kutub negative, dan sepanjang aku hidup belum pernah aku jumpa kutub positive meet with positive pole takkan berlaku repulsion..so memang tersangat logiklah Allah menyuruh hambanya menjauhi zina..Aku ulang Allah suruh kita MENJAUHI ZiNA bukan melakukan zina..kenapa Allah turunkan ayat menjauhi zina dan bukanlah melakukan zina?? Punyalah syumul Islam ni, prevention is better than cure, better late than never..menjauhi zina ala2 prevention la..banyak je bentuk macam mana korang nak menjauhi zina ni, salah satunya, stop from dating with your couple..contohnya duduk berdua- duaan macam ni..dah kalau benda yang membawa ke arah penzinaan korang dah prevent for sure la zina tu takkan berlaku kan??Insyallah..( satu input penting yang baru aku dapat dari kelas agama yang baru aku hadiri..berjalan dosa seseorang wanita itu selagi seseorang lelaki yang menyukainya itu tidak bertaubat..maksudnya selagi boyfriend korang tak bertaubat dari menyukai korang-x berkahwin- selagi tu la korang akan terus dapat dosa zina tu..)

4) The last point is memakai wangi - wangian..
Ermm yang ni pun kes agak berat dalam kalangan perempuan hari ni..Frankly to say. minyak wangi yang aku tahu ialah one drop je..tu pun kalau aku pakai pun tyme pergi kelas kalau tak sempat mandi(huhu)..oppss kat sini kes tak mandi pagi dah biasa..kalau terlebih mandi akan ada bad effect kat korang punye health in the future..ni in case di Egypt ye..boleh la diterima nak pakai wangi- wangian , tapi takda lah terover sampai sebatu pun dah boleh bau korang punye minyak wangi tu..Korang tak terfikir ke dengan menyembur minyak wangi hampir nak habis satu botol sehari tu boleh mengundang fitnah terhadap diri korang, ye lah kalau aku jadi lelaki, perempuan wangi jalan depan aku takkan la aku tak tertarik even seburuk mana pun wajah korang tuh..serba sedikit tergugat jugak iman si kaum adam tu..So secara tak sengaja korang dah menyebarkan dan membesar2kan lagi fitnah yg ada kat diri korang tu..tak pasal- pasal lagi si kaum adam tu dapat dosa free..kasihan kat dorang..


So, wahai makhluk ciptaan Allah yang digelar wanita@perempuan@gadis atau apa- apa sekalipun, tolonglah jaga diri dan aib korang.Islam dah pelihara kita dengan sebaik- baiknya dah, ye lah kalau tak de Islam,dan takde Rasulullah yang tolong sampaikan agama Allah ni kat kita, for sure kaum hawa memang takakn dapat hidup lama kat dunia ni, ye lah baru je lahir dah ditanam hidup- hidup, tapi dengan adanya Islam, wanita dipelihara dengan sebaik- baiknya..so kalau terjadi apa - apa kes yang meragut maruah korang jangan sesekali menyalahkan lelaki, tetapi salahkan diri korang terlebih dahulu, kerana fitnah yang ada pada diri kita ini menyebabkan diri kita sendiri yang binasa..


Ingatlah perempuan2 sekalian..
Mulianya kita kerana Agama,
Mahalnya kita kerana Ilmu,
Cantiknya kita kerana akhlak...
Dan itulah seindah- indah wanita yang solehah..









Sesungguhnya apa yang baik itu datangnya dari Allah, apa yang buruk itu juga datangnya dari Allah, tetapi dari kelemahan aku sendiri..so sama2lah ambil renungan.kalau ada sebarang silap tentang post ni..sorry la..nobody perfects..

2 comments:

Tok Esah said...

wah, info yg baru dengar ni.. nom 4!! subhanallah.. minta dijauhkan!!

damia humairah said...

num 4..huhu yg mne satu tok??yg x mndi ke yg minyak wangi tu??ini bkn rekaan semata2..